Pálosvörösmart

Egy gyönyörű kis falu a Mátra déli oldalán

  • .

Múlt és jelen - Pálosvörösmartról

Ez a lap nem hivatalos oldala Pálosvörösmart községnek!

Egy hobbi....






Posted by marti 0 megjegyzés


À nemzetgyűlés 500. ülése 1926. évi február hó 3-án, szerdán
-Felszólalt Baticz Gyula, aki más egyebek mellett Pálosvörösmart községet is megemlíti, amikor az egyesülési és gyülekezési szabadságról szól:

Nagyon jellemző és érdekes végzést tudok ismételten felmutatni. Gyöngyös szomszédsá­gában, attól körülbelül két kilométer távol­ságra van egy hegymélyedésben lévő község, melyet Pálosvörösmartnak hivnak; a világ nem is tud róla, hogy létezik, s e nem tudom, hogy a térképen egyáltalában rajta van-e. Ebben a községben nagyon sok épitőmunkás la­kik. Nemcsak az épitőmunkások, de az egész község teljesen el van zárva minden kulturélettől, hiszen valósággal be vannak gubózva a hegyek közé. Természetes dolog, hogy ha van ezek között az emberek között olyan, aki mégis vágyik a kulturélet iránt, egyesületet akar alakítani. Az építőmunkások ezt X esetben megkísérelték, de nem sikerült nekik, nem engedélyezték. Most végül hozott a belügyminisztérium egy döntést, melyben a következőket mondja (Olvassa) : »Megokolás. A hatósági je­lentés szerint Pálosvörösmart község hat kilo­méterre van Gyöngyös városától. A helyi csoport tagjait legnagyobbrészt eddig is Gyön­gyös látta el munkával és az ottani helyi csoportnak voltak tagjai, gazdasági érdekeiket tehát megvédhetik a közeli gyöngyösi csoport utján is, tehát nincs szükség arra, hogy ők Pálosvörösmarton egyesületet alakítsanak.«
Ez a végzés megéri, hogy kitegyük az Auslagba, hogy lássa ország-világ, hogy a Nádosy szelleme hogyan honosodott és gyökerezett meg a magyar belügyminisztériumban akkor, amikor a munkások egyesülési és gyülekezési jogáról van szó.


0 Responses

Megjegyzés küldése

Subscribe to My Blog

Subscribe Here

Translate

Az önkormányzat weblapja